Ervaar je weinig tijd en heb je het gevoel dat je vaak ‘aan’ staat? Deze rustmomenten helpen je om bij jezelf te komen en weer even op te laden. Ik ben gek op praktische tools en de meeste tips pas ik zelf al jaren toe.
De momenten helpen je ook om helder te krijgen wat er mogelijk wringt in je leven. Tools voor rust zijn geen middelen om te ontsnappen aan de realiteit, maar juist om er liefdevol naar te kijken. Voor mij is innerlijke rust een resultaat van zien wat wringt, het omarmen en dan te veranderen naar wat wel werkt voor me.
1. Zet de wekker eerder.
Vooral leuk voor early birds, maar het kan je veel brengen. Even een aantal minuten (of wat langer) de tijd voor jezelf nemen, geeft je een rustige start van de dag. Als je ’s morgens moet haasten, als eerste op je telefoon kijkt (en onbewust stress ervaart door het nieuws en alle prikkels) begin je met een voller hoofd aan de dag. Het zorgt ervoor dat je 0-1 achterstaat voordat je aan je werk begint. Als werknemer ging mijn wekker om 5:30 uur om te mediteren, voor yoga/qi gong/dansen en om de hond uit te laten. Als ondernemer gaat ‘ie meestal om 6 uur.
2. Zet een intentie voor je dag.
Hiermee kun je neerzetten wat voor dag je zou willen. Het wordt niet perfect zo, maar vaak zelfs beter dan je had kunnen bedenken. Bewust stilstaan bij hoe je wilt dat je dag gaat verlopen, geeft meer rust. Bij het wakker worden gaan je hersenen vanuit thèta hersengolven naar alpha. Alpha is relaxed en je kunt je onderbewustzijn erin programmeren. Zo geef je je dag meer vorm.
3. Benut elk stoplicht voor dieper ademhalen.
Onderweg kun je elk stoplicht benutten om wat dieper te ademen. Je ademhaling geeft je staat van zijn weer. Dieper ademhalen geeft ontspanning en meer energie door de extra zuurstof. Oppervlakkig en snel ademen geeft aan dat je spanning ervaart. Ben je thuis, benut dan andere momenten dat je even wacht. Tot de koffie doorgelopen is of al die bestanden geüpload zijn bijvoorbeeld.
4. Kijk naar buiten.
Je werk is waarschijnlijk vooral binnen te doen. Maar je geeft je ogen en hersenen rust door geregeld naar buiten te kijken. Alleen al naar een boom kijken geeft meer ontspanning, blijkt uit diverse onderzoeken. Geen boom? Een langsvliegende vogel, de wolken of dapper onkruid tussen de tegels is ook al natuur.
5. Lunchpauze is wandelen.
Zoveel gezondheidsvoordelen in één beweging, magisch. Wandelen is goed voor praktisch alles. Het vermindert het stresshormoon cortisol en zorgt ervoor dat je minder zorgelijk wordt. Je hersenen maken endorfine aan die ook wel het ‘happy hormoon’ wordt genoemd. Met een beetje mazzel zie je nog een boom onderweg. Of nog meer natuur. Dan werkt je wandeling extra goed.
6. Kleine kids? Zet de kookwekker.
Het klinkt misschien gek, maar toen mijn zoon nog klein was, zette ik de kookwekker als ik even wilde mediteren. Ik was zijn eerste 15 jaar alleenstaande moeder en heb dus creatief moeten zijn met me-time. We begonnen heel kort en ik was aan de andere kant van de deur, maar zo lukte het wel dat hij zichzelf leerde te vermaken en ik even adempauze had om te mediteren.
7. Ga vroeg naar bed.
Je hoofd is al vol genoeg na een lange dag bezig zijn. Het lijkt relaxed, maar ook een film kijken voegt weer extra prikkels toe. Door de tijd te nemen om vroeg naar bed te gaan, ervaar je ook meer tijd. Je gunt jezelf meer rust. Begin de dag rustig af te bouwen door schermpjes weg te leggen en licht te dimmen (waardoor je het slaaphormoon melatonine stimuleert). Er is weinig wat me zo’n luxe gevoel geeft van tijd en overvloed als vroeg en lang slapen. Oh, the joy of missing out 😉
8. Neem korte pauzes.
Een mens kan niet langer dan maximaal 90 minuten gefocust blijven. Zelfs jij niet. Ook niet met die deadline. En vooral niet in lange meetings. Dus je doet jezelf, je baas of je collega’s een groot plezier door geregeld even een pauze te nemen. Ga even van je plek, staar uit het raam, klets bij de koffie, spring even op en neer in de kopieerruimte en daarna ben je weer een stuk productiever en maak je minder fouten.
9. De wc is je happy place.
Heerlijk, zo’n ruimte even helemaal alleen. Je hoeft er niet op anderen te reageren of nuttig aan het werk te zijn. Beter nog, je bent fysiek bezig. Weet je wel, dat lichaam dat je snel vergeet omdat je hoofd zo druk is. Verdiep de ervaring door je handen op je buik te leggen. Ervaar de zwaartekracht door te voelen hoe je voeten op de grond staan en je rustig zit. Zak even goed in je lijf. In je lichaam is uit je hoofd. Lekker rustig.
10. Plan een rustige dag.
Het is best oké om een tijdje teveel te doen. Maar je systeem moet ervan bijkomen omdat je anders roofbouw pleegt. Als je weet dat iets tijdelijk is, kun je het makkelijker volhouden. Maar te lang en te vaak ‘tijdelijk’ breekt op. Dus plan je rust. Zorg voor oppas. Neem dat lange weekend vrij. Bel die afspraken af. Boek die massage. Vraag collega’s om hulp. Je systeem ontspant meteen als je weet wanneer de echte rust komt.